pochodzenie: składnik róznego pochodzenia
działanie: antybakteryjne
używany jako: środek konserwujący
Stosowany w kosmetyce naturalnej.
Może działać alergizująco.
beta vulgaris (burak czerwony)
pochodzenie: składnik pochodzenia roślinnego
działanie: antyseptyczne, regenerujące, ochronne, tonizujące
używany jako: barwnik kosmetyczny
butylparaben
pochodzenie: składnik pochodzenia chemicznego
działanie: -
używany w: środek konserwujący
Jedena z 20 substancji najczęściej wywołujących alergie.
Parabeny są podejrzewane o wywoływanie raka piersi, przy używaniu zewnętrzym w okolicach górnych ciała.
Nie jest to jednak, jak do tej pory, wystarczająco udowodnione.
pochodzenie: składnik róznego pochodzenia
dzialanie: działa uspokajająco na skórę, hamuje podrażnienia skórne
używany jako: substancja uzupełniająca
Benzophenone-4
pochodzenie: składnik pochodzenia chemicznego
działanie: -
używany jako: pochłania promienie UV, filtr przeciwsłoneczny
Substancja alergizująca.
Podejżewana jest o działanie podobne jak żeński hormon estrogen.
Udowodnione jest naukowo, że chemiczne filtry UV znajdują się w ludzkim mleku matki i w rybach.